اجزا و تجهیزات سیستم اعلام حریق
اجزا و تجهیزات سیستم اعلام حریق
سيستمهاي اعلام حريق از اجزاي گوناگوني تشكيل شده است و هركدام از اين اجزا وظايف خاص خود را دارند. وجود برخي از اين اجزا براي كاركرد صحيح سيستم اعلام حريق الزامي است و وجود برخي ديگر از اجزا الزامي نميباشد و صرفا براي ايجاد قابليتهاي اضافي در سيستم وجود دارند. مهمتريم اجزاي سيستم اعلام حريق عبارتند از: كنترل پنل اعلام حريق، دتكتورها، شستيها، آژيرها، چراغهاي هشدار دهنده، اينترفيس، ايزولاتور، كابل، باطري و …. در ادامه سعي شده است تا در مورد هركدام از اين اجزا توضيحات مختصري ارائه شود.
كنترل پنل اعلام حريق
کنترل پنل اعلام حریق (Fire Alarm Control Panel) در واقع مغز سیستم کشف و اعلام حریق به شمار میآید که تمام ورودی ها و خروجی های سیستم را نظارت و کنترل می نماید. تمامي تجهيزات بايد به كنترل پنل متصل شوند و سيگنالهاي لازم را با كنترل پنل تبادل كنند. كنترل پنل سيستم اعلام حريق با دريافت سيگنال از تجهيزات شروع كننده (Initiating Devices) نظير دتكتورها و شستيها، فرامين لازم را براي وسايل هشداردهنده ارسال ميكند. از سوي ديگر كنترل پنل بايد ساير فرامين نظير فعالیت سیستم مدیریت دود، خاموشي سيستم هوارسان، باز يا بسته شدن دربها و … را نيز به اينترفيسها (ماژول) ارسال كند.
دتكتور سيستم اعلام حريق
دتكتورها (Fire Alarm System Detector) يكي از تجهيزات شروعكننده (Initiating Devices) در سيستم اعلام حريق هستند. وظيفه اصلي دتكتورها تشخيص وقوع حريق به صورت خودكار ميباشد. دتكتورهاي انواع گوناكوني دارند و هركدام بر اساس مشخصه خاصي وقوع حريق را تشخيص ميدهند. دتكتورهاي تشخيص دود و دتكتورهاي تشخيص حرارت از متداولترين انواع دتكتورهاي سيستم اعلام حريق هستند. دتكتورها پس از تشخيص وقوع حريق، سيگنال مربوطه را به كنترل پنل اعلام حريق ارسال ميكنند تا فرمانهاي لازم با توجه به محل حريق صادر شود. برای آشنایی بیشتر با انواع دتکتورهای سیستم اعلام حریق این مقاله را مشاهده کنید.
شستی سيستم اعلام حریق
شستيهاي اعلام حريق (Manual Call Point) نيز مانند دتكتورها يك تجهيز شروع كننده (Initiating Devices) در سيستم اعلام حريق هستند. وظيفه اصلي شستيها تشخيص وقوع حريق به صورت دستي ميباشد. شستی اعلام حریق به دو صورت المان شکننده شیشه ای و المان انعطاف پذیر (طلقی) موجود ميباشند.
آژير سيستم اعلام حريق
آژيرها (Fire Alarm) جزو ادوات هشداردهنده شنيداري سيستم اعلام حريق هستند. وظيفه اصلي آژيرها اعلام هشدار است تا عمليات اطفا تخليه صورت بپذيرد. آژيرها بر اساس شدت صداي توليدي دستهبندي ميشوند و برخي از آژيرها توان ايجاد صدا با شدت 110 دسيبل (db) را نيز دارا ميباشند.
چراغهاي هشدار دهنده
در برخي از فضاها لازم است تا هشدار حريق به صورت ديداري باشد. براي مثال براي فضاهايي كه سطح صدا بسيار بالا ميباشد، استفاده از تجهيزات ديداري براي سيستم اعلام حريق الزامي است. چراغهاي هشداردهنده نيز مانند آژيرها، جزو تجهيزات هشداردهنده سيستم اعلام حريق هستند. در برخي از مواقع از چراغهاي هشداردهنده مانند ريموت انديكاتور (Remote Indicator) براي تشخيص دقيق محل وقوع حريق نيز استفاده ميشود.
اینترفیس (ماژول) سيستم اعلام حریق
اینترفیسهای سيستم اعلام حریق (Module) می توانند به صورت واسط ورودی یا واسط خروجی و یا واسط ورودی – خروجی باشند و در سیستم های اعلام حریق استفاده می شوند. این اینترفیس ها وظیفه صدور فرمان خروجی یا دریافت ورودی از سیستم های رایج در ساختمان ها را دارند.
شایان ذکر است که بر اساس سناریوهای حریق از پیش تعریف شده یا سناریو هایی که می توان در هر مرحله تعریف کرد یا تغییر داد، این فرامین توسط اینترفیس های اعلام حریق صادر یا دریافت می شود. به عنوان مثال می توان به تجهیزاتی از قبیل سیستم های هوارسان، پله برقی، آسانسور، دمپرهای کنترلی دود، اگزاست فن، فن های فشار مثبت، درب های کنترلی یا اتوماتیک و … فرمان صادر نمود یا از تجهیزاتی همانند فلوسوییچ یا تمپر سوییچ های سیستم اطفاء یا پنل های اطفاء گازی همانند FM200 سیگنال دریافت نمود.
لازم به توضیح است که در سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر این عملیات بدون پیچیدگی خاصی با در نظر گرفتن اینترفیس های آدرس پذیر اعلام حریق و تعریف سناریو های اعلام حریق انجام می گیرد اما در سیستم های اعلام حریق متعارف به دلیل عدم امکان استفاده از اینگونه اینترفیس ها می بایست این عملیات به واسطه رله های خروجی یا ورودی های موجود روی پنل مرکزی اعلام حریق انجام پذیرد .
شرکت مهندسین مشاور هوامهر با استفاده از کادر مجرب توانایی ارائه خدمات مرتبط با محاسبات و طراحی انواع سیستم های اعلام حریق، شامل سیستم متعارف و سیستم آدرس پذیر را دارا میباشد.