انواع اسپرینکلر
انواع اسپرینکلر
اسپرينكلرها داراي انواع مختلفي هستند و با توجه به نوع فضا و همچنين قابليت اشتعال و خطرپذيري مواد در آن، اسپرينكلر مناسب در هر فضا انتخاب ميشود. در ادامه با انواع اسپرينكلر آشنا ميشويم و كاربرد هريك از آنها را نيز بررسي ميكنيم.
اسپرینکلرهای اسپریکننده
اسپرينكلرهاي اسپريكننده يكي از متداولترين انواع اسپرینکلر هستند و در اكثر پروژهها كاربرد دارند. از لحاظ جهت نصب اسپرينكلرهاي اسپريكننده را ميتوان به سه گروه بالازن، پايينزن و ديواري تقسيم كرد. همچنين اين اسپرينكلرها از لحاظ سرعت فعالسازي به دو گروه واكنش استاندارد و واكنش سريع تقسيم ميشوند.
اسپرینکلر پایین زن
اسپرينكلرهاي پايين زن (Pendent Sprinkler) به صورت عمودي و به سمت پايين نصب ميشوند. در هنگام فعالسازي اسپرينكلر، آب از اوريفيس (Orifice) خارج شده و پس از برخود با دفلكتور (Deflector) پروفيل مورد نظر را ايجاد ميكند. اين نوع اسپرينكلر يكي از پركاربردترين اسپرينكلرها ميباشد.
در برخي از شرايط و به دليل مباحث زيباييشناسي لازم است تا اسپرينكلرهاي پايينزن به صورت مخفي اجرا شوند، به همين دليل اسپرينكلرهاي پايينزن با قابليت نصب به صورت مخفي (Concealed Sprinkler) نيز توليد ميشوند.
اسپرینکلر دیواری
در برخي از فضاها به دليل مشكلات موجود در لولهكشي، مشكلات يخزدگي و … لازم است اسپرينكلر بر روي ديوار (Sidewall Sprinkler) نصب شود. اين اسپرينكلرها داراي دفلكتور نامتقارن هستند و پروفيل توزيع آب به گونهاي ميباشد تا سطح مورد نظر را پوشش بدهد.
اسپرينكلرهاي ديواري به دو نوع افقي و عمودي تقسيم ميشوند و هركدام پروفيل خاص خود را ايجاد ميكنند.
اسپرینکلر بالازن
اسپرينكلر بالازن (Upright Sprinkler) يك از انواع اسپرينكلرهاي اسپريكننده است که به صورت عمودی نصب شده و در هنگام فعال شدن، آب در جهت بالا از اوریفیس اسپرینکلر خارج شده و به دفلکتور برخورد میکند و بصورت پروفایل پاشش چتری به سمت پایین جریان پیدا میکند. برای محیطهایی که انسداد یا مانعی در جلوی جریان یافتن مناسب آب اسپری شده وجود دارد اغلب از اسپرینکلرهای بالازن استفاده میشود.
اسپرینکلر واکنش استاندارد و واکنش سریع
همانطور كه پيشتر نيز بيان شد، اسپرينكلرها به دو نوع واكنش استاندارد (Standard Response Sprinkler) و واكنش سريع (Quick Response Sprinkler) تقسيم ميشوند. تفاوت اين دو گروه در مدت زمان غعال شدن اسپرينكلر ميباشد. اسپرينكلرهاي واكنش استاندارد معمولا داراي شاخص زماني پاسخگويي بيشتر از 80 هستند ولي اسپرينكلرهاي واكنش سريع داراي شاخص زماني پاسخگويي كمتر از 50 هستند. دليل اين تفاوت معمولا در قطر حباب اسپرينكلر ميباشد. حباب اسپرينكلرهاي واكنش استاندارد معمولا 5 ميليمتر ميباشد در حالي كه اين مقدار براي اسپرينكلرهاي واكنش سريع 3 ميليمتر ميباشد.
اسپرینکلرهای پوشش گسترده
اسپرینکلرهای پوشش گسترده (Extended Coverage Sprinkler) یکی از انواع اسپرینکلرهای اسپری استاندارد هستند که قابلیت پوشش دادن مساحت بیشتری دارند. اين اسپرينكلرها به دليل نوع دفلكتور ميتوانند پروفيل آب را گستردهتر كنند. گستردگی پوشش دهی هر اسپرینکلر میتواند باعث کاهش هزینههای نصب یک سیستم اسپرینکلر شود. اسپرينكلر پوشش گسترده ميتواند در برخي فضاها تا 43 درصد فضاي بيشتري را پوشش دهد و به همين دليل تعداد اسپرينكلرهاي نصب شده در پروژه، لولهكشي و … كاهش خواهد يافت.
اسپرینکلرهای زود اطفا کننده واکنش سريع (ESFR)
هدف از اجراي سيستم اطفا حريق اتوماتيك، كنترل حريق ميباشد. به عبارت ديگر ممكن است در برخي موارد سيستم اطفا حريق اتوماتيك توانايي خاموش كردن آتتش را نداشته باشد و تنها مانع گسترش آن شود و يا حريق را كوچك كند. براي اطفا كامل حريق نوع خاصي از اسپرينكلرها موجود ميباشد كه سرعت فعالسازي بالاتري دارند و دبي بيشتري را نيز تخليه ميكنند. اسپرينكلرهاي زود اطفا كننده واكنش سريع (Early Suppression- Fast Response Sprinkler) جزو اين اسپرينكلرها هستند. اين اسپرينكلرها آب را با نرخ بيشتري تخليه ميكنند و مساحت كمتري را نيز پوشش ميدهند.
اسپرینکلرهای CMSA
در برخي شرايط و به علت وسعت و شدت بالاي حريق، دماي فضا به شدت بالا ميرود. در اين شرايط و با فعال شدن اسپرينكلرها، قطرات آب قبل از رسيدن به حريق، به علت دماي بالا، بخار ميشوند و تاثير كمتري ميتوانند بر آتش بگذارند. به همين علت در برخي مواقع لازم است تا قطرات درشتتر از اسپرينكلر خارج شوند. اسپرينكلرهاي CMSA (Control Mode Specific Application) به همين علت طراحي شدهاند و با شكل خاص دفلكتور آنها، قطرات درشتتري به سطح حريق ميرسد. اين اسپرينكلرها نيز مانند اسپرينكلرهاي ESFR مساحت كمتري را نسبت به اسپرينكلرهاي اسپريكننده پوشش ميدهند.
اسپرینکلرهای مسکونی
اسپرینکلرهای ویژه محیطهای مسکونی (Residential Sprinkler) پروفيل آب متفاوتی نسبت به سایر اسپرینکلرها دارند. اين اسپرينكلرها آب را به صورت بيضوي پخش ميكنند و درصد بيشتر از آب بر روي ديوارهها ريخته ميشود. درفضاهاي مسكوني به دليل وجود افراد آموزش نديده و ناآماده، احتمال وقوع خفگي بيشتر از ساير مكانها ميباشد. با پاشش آب در تمامي جهات و بر روي ديوارهها، كمي از حجم دود و گازهاي سمي داخل فضا كاسته ميشود و مسير تخليه بهتر نمايان ميشود.
شرکت مهندسین مشاور هوامهر با استفاده از کادر مجرب توانایی ارائه خدمات مرتبط با محاسبات و طراحی سیستم اطفا حریق با استفاده از به روز ترین نرم افزارها را دارا میباشد.